20 anys de cartells d’Eumogràfic per a la UVic




Una imatge no val mil paraules. Val molt més
20 anys de cartells d’Eumogràfic per a la UVic

Ricard Torrents
Rector de la Universitat de Vic de 1997 a 2002

Xerrada:
 

Dimecres 15 a les 16.30, xerrada a càrrec de Ton Granero 

Del 17 d’octubre al 17 de novembre de 2017
Escola d’Art i Superior de Disseny de Vic (EASD de Vic) Rbla de Sant Domènec, 24, 08500 Vic
Horari:
De dilluns a divendres de 10 a 13h i de 17 a 20h 


www.eartvic.net
www.uvic.cat


Una imatge no val mil paraules. Val molt més. Una paraula tampoc no val mil imatges, perquè val molt més.
El cercle màgic de paraula/imatge es tanca en la màgia del cartell.
En el cartell es fon la paraula en la imatge i la imatge en la paraula.
Doncs, el cartell és l’artefacte que val més que mil paraules i mil imatges juntes.
Un cartell, imatge i paraula, és el resultat de sumar estètica amb utilitat.
El cartellisme constitueix un component essencial de la modernitat contemporània. Fill de la impremta, és l’obra d’art en l’era de la seva reproduïbilitat industrial
(Walter Benjamin) i digital. Després de l’era Gutenberg, el cartell s’ha integrat en l’era digital. La pantalla ha substituït el paper, la paret, el mur, però el cartell és insubstituïble i perdura en el paper i en la samarreta, en la senyera i en el somni de superfícies on competeix amb els grafits. El cartellisme ha arrasat a les pantalles petites i ha convertit en cartellistes els usuaris de xarxes digitals.
El cartellisme d’EUMO amb la UVic formen un tàndem com el del cartell de Ramon Casas amb Pere Romeu en bicicleta, de 1897. Dues rodes i quatre pedals. Inseparables. Fins la cronologia hi acompanya: un segle després, 1997, naixia la UVic
i amb ella el primer cartell que la proclamava. Ara fa vint anys. Però EUMO Editorial i EUMO Gràfic ja portaven dues dècades de llibres i cartells.
El cartellisme d’EUMO Gràfic és la tribuna des d’on ens hem proclamat. Del primer cartell que ostenta el logo «Universitat de Vic» de l’any 1997 fins al darrer, autoreferencial, que anuncia aquesta exposició de 2017. Estem davant la imatge que val més que mil paraules, identificada amb la paraula que val més que mil imatges.
Els cartells de la UVic no són, no han estat ni servilment utilitaris ni inútilment estetitzants. Són la suma que constitueix l’art del cartell: l’art de sumar estètica i funcionalitat, bellesa i pragmatisme.
El cartellisme d’EUMO Gràfic, creat a les fargues d’EUMO Editorial, impulsat per Anton Granero, amb els germans Cano, Jordi i Albert, constitueix un component de l’ADN de la Universitat de Vic i és inseparable d’EUMO, sigles d’Edicions de l’Escola Universitària de Mestres d’Osona, creada vint anys abans, el 1977. Dues empreses, indissolublement lligades amb la UVic des dels orígens: quan l’Escola de Mestres s’havia de dir «Escuela Universitària “Jaime Balmes” de Formación del Profesorado d’Enseñanza General Bàsica de Vic». Quan no ens podíem dir com ens dèiem, les sigles de l’Escola Universitària de Mestres d’Osona, EUMO, ocultaven el nom –què vol dir EUMO?
L’Exposició dels cartells de la UVic és història. Sense passat, sense història, no existim. El present es eteri, inaferrable, fluid com les aigües del riu on mai no ens banyem dues vegades. El futur és ple d’interrogants, d’oportunitats i d’amenaces. Ens queda el present on aferrar-nos, quan l’omplim d’història, i la història, l’omplim d’esperança.


Maig de 2017