Setmana STOP_CFGM de Serigrafia, forja i Disseny gràfic



Setmana STOP // Cicles Formatius de Grau Mitjà

Del 28 de gener a l'1 de febrer

Serigrafia i APGI

Taller 1. Cianotípia. Juan Luis Ronco

La cianotípia és una tècnica ancestral de fotografia que permet fer reproduccions de tot tipus de fotografies en qualsevol tipus de paper a través d’un procés químic molt senzill.
En el taller aprendrem a escollir la imatge més adequada, a preparar-la, a crear un negatiu digital i preparar el paper on l'imprimiríem.
Utilitzarem aigua, paper, un parell de químics fàcils de trobar i crearem increïbles imatges al més pur estil del segle XIX.
El que s’aprendrà en el taller es pot repetir en gairebé qualsevol lloc i els costos són molt econòmics, no tindreu excusa per crear la vostra pròpia col·lecció a casa.


Taller 2. Iniciació a la joieria. Cristina Martín

La Joieria consisteix en la creació d'un objecte ornamental per al cos, majoritàriament realitzada amb metalls i pedres precioses. En aquest taller realitzarem un conjunt de penjoll, arracades, braçalet i anell, amb coure i plata pels tancaments.
Es realitzarà una petita explicació i demostració de les tècniques més bàsiques de la Joieria, com són serrar i calar, llimar i esmerilar, recuit, soldar, decapar, textures, picat amb martell, doblegat del metall i acabats.
A continuació dissenyarem el conjunt de joieria, tots partirem d'un mateix tema.
Quan tinguem el disseny, ja podrem començar a crear peça per peça del nostre conjunt, la realització de tot el conjunt dependrà de cadascú, ja que la joieria requereix molt de temps i paciència.



 Taller 3. Actualitat i orígens del tatuatge. Joana Catot-Carbonés
Quan viatjo, la meva brúixola és el tatuatge, la seva recerca em fa córrer pel món, és el que em guia a pobles i m'apropa a la gent, a la seva cultura.
Allà on em porta, la pell és un tradicional mitjà de comunicació cru i sincer que l'home ha desenvolupat i que encara practica d'una manera semblant a la dels seus orígens.
Del tatuatge, n'he fet la meva vida. Sempre estic a frec del que d'ell emana: dolor, desig, transformació, sang, vida, sacrifici, etc.
 "No hi ha res tan profund com la pell”  diu Paul Valery. Però quina és realment la profunditat de la pell? Ningú no em donava respostes. Per això viatjo.



Taller 4. Introducció a l'animació Stop-Motion. Joan Fosas

Tens ganes de deixar volar la teva imaginació amb qualsevol mena d'objecte que tinguis a mà? L'objectiu d'aquest taller és mostrar-te les eines necessàries per a crear animacions mitjançant la tècnica de l'Stop-Motion, descobriràs un munt de possibilitats. L'Stop-Motion t'ofereix alternatives molt senzilles i divertides per introduir-te al món de l'animació. Treballarem una part teòrica per conèixer les diverses tècniques del Stop-Motion i ràpidament ens centrarem a desenvolupar una idea per a posar-la en pràctica amb projecte d'inici a fi.

Taller 5. Fotografia. La construcció de la mentida. Carles Palacio

“God has given you a face and you make yourself another one”
William Shakespeare

La imatge com a eina inqüestionable: Joan Fontcuberta i la post-veritat. Com s’ha manipulat la imatge al llarg de la història per tal d’adaptar-la a un relat.
Qüestionant-nos la imatge analitzarem un dels gèneres més tractats: l’autoretrat. Com ha evolucionat al llarg de la història, no sols la tècnica si no també el llenguatge, què s’ha volgut comunicar i quin relat hi ha darrere.
L’autoretrat en l’actualitat: el selfie, la creació d’una nova identitat a través de la projecció de la nostre imatge a les xarxes socials. Qui volem ser? Què volem que llegeixin els altres?
En aquest taller treballarem l’autoretrat amb mirada pròpia, més enllà dels convencionalismes i de modes. Analitzarem què vol dir autoretratar-nos (posar-nos davant de la càmera i crear una realitat) i què implica, com mentim i aparentem en totes les fotos que fem i sobretot que ens fem a nosaltres mateixes: què volem que les altres vegin en nosaltres, quina idea de nosaltres mateixes volem transmetre que s’adapti a un relat.
Farem també una mirada històrica sobre aquest gènere, veurem què s’ha fet i perquè s’ha fet i mirarem el què s’està fent en l’actualitat amb el boom de les xarxes socials.
En el segon bloc del taller l’alumne haurà de reconstruir-se davant de la càmera mitjançant l’autoretrat, creant una identitat (inventada o no) d’ell mateix.
 


Taller 6. Blender

Introducció al programa de disseny i animació 3D Blender on aprendrem a utilitzar les eines de modelat poligonal bàsiques a través exercicis pràctics.
Continguts del taller:
  • Gràfics en 3D
  • Introducció
  • descarrega i configuració
  • interfície: panells i visor 3d
  • administració d'arxius
  • Transformacions bàsiques: crear, moure, rotar i escalar
  • Object mode / edit mode
  • Eines de selecció
  • Eines d’edició
  • Exercicis pràctics de modelat
  • Il·luminació bàsica
  • Materials bàsics
  • Generació d'una imatge final
  • Visor online



Sortida Divendres, 1 de febrer

Sortida a Barcelona i visita de l'exposició ANIMAYO, al CaixaForum de Barcelona. Una exposició dedicada a la indústira de l'animació, els efectes visuals i els videojocs.




FORJA  

Taller1. Taller de forja de la reixa del diable 

Taller a càrrec de Santi Farrés, ex alumne de l'Escola. Es realitzarà una reixa de forja, que consisteix en foradar en calent barres de ferro i entrellaçar-les de manera alternada; cosa d'una gran dificultat tècnica.

 

Taller 2. Realització d'una escultura de gran format

Taller de realització d'una escultura de forja de gran format sobre la llibertat d'expressió. El títol de la peça creada ha estat L'absurd o presó a les idees.

Hi han participat alumnes de primer de forja sota la direcció del professor de forja de l'escola.