Xerrada (en anglès)
a càrrec de Tony Baker
Dia 20 de febrer a les 19.00 h
 

Exposició
Del 20 al 24 de febrer de 2017


L’Escola d’Art i Superior de Disseny de Vic mostra una sèrie d’impressions digitals, fotografies i poemes tipogràfics per commemorar el moment que  George Orwell va trepitjar per primera vegada Barcelona l’any 1936*.


Extret del llibre, “Homenatge a l’Homenatge a Catalunya”  de Tony Baker, aquesta obra extensa  compara el país d’Orwell de fa vuitanta anys  amb la Catalunya actual.  L’exposició contraposa  les diferents línies visuals del llibre i presenta una selecció d’imatges, a la vegada viscerals i kitsch, que exploren la cultura i la identitat d’un país intrínsecament demòcrata, on la tradició dóna la mà a la presència aparentment irreverent i contradictòria del món modern.

Les imatges, centrades en la identitat del país, creen un trencaclosques d’afirmació i observació que, combinades entre si, suggereixen una definició del paisatge cultural. Les fotografies i les impressions digitals (amb la marca de sensibilitat tradicional de gravat),  van acompanyades de poemes tipogràfics de quatre versos que apareixen com a residu d’eslògans guixats en parets i mobiliari urbà tant de la Catalunya passada com de la Catalunya actual. Alhora, són un comentari sobre experiències personals del país i de la seva gent així com també dels turistes anglesos els caps de setmana.  


Tony Baker es defineix  com artista des del 1976 quan era estudiant d’art al departament de belles arts de la reconeguda Politècnica de Leeds . Fou una experiència en educació artística que va promoure la creativitat i la lliure expressió en un ambient de llibertat dadaista, i on qualsevol cosa era considerada art. Encapçalada per artistes d’avantguarda de l’època com Jeff Nuttall (The People Show), Robin Page (Fluxus), Patrick Hughes (Pop Art) i George Brecht (Fluxus) , aquest període va ser descrit per Patrick Heron com l’escola d’art més influent d’Europa. 


L’enfocament multidisciplinari que va experimentar a Leeds, ha continuat al llarg de la seva carrera artística, en la que ha  treballat amb vídeo, música, escultura, fotografia, llibre, escriptura creativa, espectacle, conservació, disseny i impressió, i del qual l’exposició n’és una mostra.  A més a més ,Tony Baker també és professor d’art, disseny i fotografia a Leeds City College.

 
* Orwell va arribar el dia de Boxing Day del 1936, i va ser rebut per una ciutat de revolució i canvi social radical. Una ciutat que, a ulls d’un periodista idealista d’uns trenta anys, havia realitzat el seu somni socialista. Amb el triomf del  Front Popular a principis d’aquell mateix any, Orwell va descobrir que els carrers de la capital catalana estaven plens d’un fervor polític que havia atret als partidaris estrangers, com a si mateix, a unir-se a la lluita contra el feixisme que s’estenia per tot Europa. Poc després de la seva arribada, es va unir a la milícia del POUM, i va anar a lluitar al front, on gairebé mor d’un tret al coll. Fou llavors quan va  començar a escriure el que seria Homenatge a Catalunya, la seva visió personal d’un país dividit per dos extrems, i d’una guerra que va llançar un exèrcit irregular d’idealistes mal entrenats i mal equipats contra el poder feixista de Franco i Mola.


** Una resposta directa a les paraules de George Orwell