Xilografies. La fusta feta imatge



Xilografies. La fusta feta imatges

L'auca dels oficis del taller dels Abadal, segles XVII - XXI


06/10/2017

19/11/2017

Museu Comarcal de Manresa (Manresa)
6 d'octubre a les 19h, inauguració. Horaris exposició: Divendres 6 i diumenge 8, de 10 a 14h. Dissabte, 7 de 10h a 14h i de 17h a 20h.


El passat divendres 6 d’octubre es va inaugurar al Museu Comarcal de Manresa, l’exposició Xilografies, La fusta feta imatge, per reivindicar i mostrar la col·lecció de xilografies catalanes del taller dels Abadal (segles XVII-XXI).


Com a complement d’aquesta exposició, es va convidar a alumnes d’ESDAP Vic i ESDAP Llotja, juntament amb alumnes de l’Escola d’Art de Manresa, a col·laborar en el projecte CRiG, (Col·lecció Rubiralta i Garriga) amb l’objectiu d’investigar noves propostes de treball al voltant del gravat.


Des de diferents metodologies i assignatures de l’escola, es va interpretar aquesta antiga tècnica per posar-la al servei de noves idees, tècniques i propostes emergents.


Els alumnes de l’assignatura d’Eines Digitals del disseny gràfic I d’ESDAP Vic, es van proposar reinventar gràficament i digitalment les matrius xilogràfiques del CRiG. A partir d’un treball previ de documentació i anàlisi de les diferents temàtiques de les matrius, es van anar definint diferents conceptes, per acabar obtenint una peça impresa. Com a resultat de tot aquest procés van sorgir propostes tan diverses i a vegades curioses, com poden ser: unes cartes del Tarot (on la temàtica religiosa de les xilografies es reinterpreta per representar els Arcans Majors), un conte que es construeix a partir d’una peça xilogràfica sobre la faula del llop i la grua d’Isop, unes il·lustracions que reinterpreten els animals que apareixen a les xilografies a partir de figures circulars...


També, des de l’assignatura de Tècniques Gràfiques Tradicionals, es va partir de la relació natural amb els continguts de l’assignatura, per donar continuïtat a la tradició d’estampació i aprofitar els materials actuals i els diferents enfocs dels estudiants, per presentar una mostra sobre les constants i els canvis que han esdevingut en els vells i nous oficis.


En tot aquest context de col·laboració també van participar-hi els alumnes dels Ensenyaments Artístics Superiors de Disseny d’Interiors, en la part d’ideació de l’espai expositiu, des de l’assignatura optativa Disseny d’espais efímers de 4t curs.

L’exposició romandrà oberta fins el 19 de novembre de 2017