Puntos invisibles, d'Anna Blancafort


El Projecte Final d'Estudis de l'alumni Anna Blancafort, tutorat per la professora Mireia Baurier, ha estat un dels projectes seleccionats que s'han presentat al Museu del Disseny de Barcelona en l'Acte inaugural de curs 2020/21. L'acte, que es va poder seguir en streaming sota el nom Interaccions, dissenys i futurs possibles, va ser conduït i moderat per Jordi Sellas. Mitjançant una sèrie càpsules de continguts de coneixements es va dialogar a temps real des de Tallin amb els artistes de creacions interactives Mar i Varvara, la Mar González (EPIC - Extended Perception Interaction and Cognition - team at Microsoft Research) i amb la realitzadora, productora i assagista cultural Ingrid Guardiola.


Puntos invisibles és un projecte centrat en el disseny, i per tant, focalitzat en la societat. Es proposa crear un espai de cocreació per a dissenyadors/es, persones amb diversitat visual i projectes. D'aquesta manera s'ha creat una tipologia d’espai d’interacció, experimentació i validació de projectes des de l’emoció, donant valor als sentits i a l’experiència sensitiva de les persones amb poca o sense visió.

És un projecte que es planteja des del punt de vista de dissenyadora i usuària de la societat actual, observant les problemàtiques socials; entenent el disseny com una necessitat i reconeixent que existeixen altres tipus de capacitats de percebre que no són a través de la visió.

La societat necessita noves experiències i el disseny ens ha d’emocionar. Allò essencial és invisible als ulls, i actualment tot el que és visual constitueix el 95%.