Premis "La Farga de l'Aram"


Aquesta és la VIIa edició dels premis de La Farga de l’Aram, que la Fundació La Farga concedeix en forma de beques,  als alumnes de l’Escola d’Art de Vic. Aquest any el tema escollit per l’empresa ha estat la SOSTENIBILITAT i els alumnes havien de dissenyar i realitzar una escultura treballant amb coure i aliatges del coure. Els projectes s’han fet en grup, treballant de forma colaborativa per crear una idea conjunta, amb l’objectiu que la peça resultant fos interactiva.

Els alumnes del Cicle Formatiu de Grau Superior  d’Animació per a Videojocs, ha portat a terme sobretot la part de programació, mentre que els alumnes del Cicle Formatiu de Grau Superior de Fosa Artística i del Cicle Formatiu de Grau Mitjà de Forja Artística, s’han cuidat de la materialització de les escultures de metall.

El primer premi valorat en  1.200€ ha estat per l’escultura: ADN del coure de les alumnes: Mònica Puche (CFGS Animació per a Videojocs) i  Laura Alba (CFGS Fosa Artística)

El segon premi valorat en 600€ ha estat per l’escultura: Les tres esferes dels alumnes: Marc Serrano (CFGS Animació per a Videojocs) i Oriol Arumí (CFGS Fosa Artística)






ADN del Coure

És una escultura interactiva de bronze, acer i coure que fa referència a  la cadena d’ADN. A la base hi ha un xip programat que detecta la nostra càrrega elèctrica i s’encendrà una tira led quan detecti un número de càrrega estipulat en la programació.

Aquesta peça s’inspira en la sostenibilitat i en el procés de recuperació del coure que realitza l’empresa la Farga. L’escultura està formada d’una base de bronze que reprodueix la ferralla de coure. D’aquesta base surt un fil, un dels productes que elabora l’empresa, en forma de cadena d’ADN representant la idea que les propietats del coure no es veuen alterades per moltes vegades que es fonguin. Finalment la cadena marxa i es transforma en una fulla. Quan toquem la peça hi ha una tira led que s’il·lumina, ja que està en les nostres mans fer un món més sostenible.


Tres esferes

És una escultura interactiva de bronze, acer, coure i fusta de bambú de formes geomètriques. A la base de la peça hi ha tres forats on s’hi incerta unes boles de bronze. El funcionament del mecanisme es basa en la conductivitat del coure, quan s’introdueix cada una de les boles al seu forat permet el pas de la corrent entre dues plaques de coure, activant el servomotor que fa girar un plat d’aram. D’aquesta manera el plat només s’activa si hi ha les tres boles.

Aquesta peça s’inspira en els tres àmbits que fan possible la sostenibilitat en una empresa: àmbit social, econòmic i mediambiental. També podria fer referència a “les tres erres”: Reduir, Reciclar i Reutilitzar. La forma triangular de la base reforça aquesta idea. La planxa de coure circular de sobre representa la terra molt simplificada i està feta a escala del seu diàmetre real, la inclinació que té és la mateixa que té l’equador. La peça representa la importància d’aquestes petites accions tant de manera individual com per part de les grans empreses d’ajudar a fer un planeta més sostenible.


Més informació: Fundació La Farga